Marka Başvuru ve Tescil İşlemleri
Marka Tescil Araştırma İşlemleri
Marka seçimi yapıldıktan sonra yapılacak ilk iş markanın tescilli olup olmadığının araştırılmasıdır. Markanın başkası adına tescilli olmadığı öğrenildikten sonra tescil için müracaat edilmelidir. Markanın başkası adına tescilli olup olmadığı hakkında araştırma yapılmadan başvuru yapılması halinde, marka başkası adına tescilli olması durumunda markaya yapılan yatırım boşa gidebilir. Ve zaten uzun süren tescil prosedürü için tekrar başvuru yapmak ve masraf yapmak zorunda kalınabilir.
Marka Başvurusu
Marka Başvuru tescil işlemlerinde tek yetkili merci Türk Patent Marka Kurumudur. Resmi başvuru yapıldıktan sonra merci tarafından marka tescil hizmetleri incelenir. Marka başvurusu için öncelikle online ortamda gerekli evraklar doldurulur. Elle doldurulmuş dilekçeler kabul edilmez. Marka başvurusu şirket için yapılacaksa, ücretinin ödendiğine dair belge, sınıf ve sınıfların ücretinin ödendiğine dair belge, başvuru vekil tarafından yapılıyorsa vekaletname, vergi levha fotokopisi, şirket imza sirküleri, markayı ifade eden logo, vekaletname yoksa noter onayı gibi evraklar marka tescil işlemleri için eksiksiz bir şekilde tamamlanmalıdır.
Marka Tescili
Türkiye’de dahil olmak üzere dünyanın birçok ünlü markası günümüzde marka tescili yaparak hem kendi ismini hemde firma ismine ait alt tabaka oluşumları dâhil birçok ürünlerini de koruma altına alabilmektedir. Bir firmaya ait ürün veya hizmetlerini marka tesciline dahil ederek, bir başka oluşumun bu ismi, alt tabaka oluşumlarını ve aynı zaman’da ürünlerini muhafaza altına alarak kopyalama veya tekrarlama gibi oluşumların önüne geçmesine vesile olmaktadır. Bunların yanı sıra benzeri ürünleri veya bir ürün ya da hizmeti bağlı olduğu firmanın dışında bir diğer firmanın ürünlerinden veya hizmetlerinden ayırt edebilmek için logo ve benzeri işaretlerinde kullanılması marka tescili olarak nitelendirilmektedir.
İşaretler içerisinde yer alan semboller, sözcükler, şekiller, harfler veya çeşitli görsel ifadeler ile belirtilen görünümler marka tesciline tabi edilmektedir. Ürün veya hizmetleri konusunda herhangi bir tescilli bir markanın, tescilsiz ve hak sahibi olamayan bir marka tarafından ürünün ya da hizmetin aynısını kullanma yetkisi olmadığı gibi, gerçek hak sahibinin bu duruma itiraz ederek işi hukuki yollara kadar götürebilmesi ve bu doğrultuda %100 hak sahibi olduğundan haklı çıkacağı da marka tesciline dayalı bir özelliktir.
Marka Tescili Nasıl Yapılır Ve Ne Kadar Bir Süre İçerisinde Onaylanır ?
Ürün veya benzeri hizmetler sunan firmanın başvurusu üzerine tüm işlemler Türk patent ve Marka Kurumu tarafından incelenmektedir. Müracaat nezdinde tarafınıza uygun marka önerilerek size ait sektör kodları ile belirtilmektedir. Yapılacak başvurunun ardından TPE uzmanları tarafından gerçekleşecek olan marka tescili araştırılarak yaklaşık 5 ila 8 aya kadar uzayan bir süreç içerisinde gerekli tüm incelemeler ve doğruluk onayları sağlandıktan sonra işlem görmektedir. Buna karşın markanız RED onayı alabilir veya kısmi olarak ta RED onayı çıkabilmektedir.
Marka Tescil Yenileme
Marka Tescili ettirdiğiniz markanız Türk Patent Marka Kurumu tarafından 10 yıl boyunca koruma altındadır. 10 sonra tekrar markamızın tescil yenileme işlemini yaptırmamız gerekmektedir. Bu işlem 556 Sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 41.inci maddesi, Yönetmeliğin 16.ncı ve 17.nci maddelerinde gösterilen şart ve süre zarfında yenilenmelidir.
Koruma süresinin bitmesinden itibaren altı ay içinde tescil yenileme işlemi yapılmalıdır. Yapılmadığı takdirde markanın koruması sona erer ve marka hükümsüz olur. Fakat bir şekilde altı aylık süre içinde tescil yenileme işlemi yapılamadı ama tescil yenileme işlemi yaptırılmak isteniyor. O halde ise ek bir ücret ödenerek tescil işlemi yapılabilmektedir.
Marka Tescil İtiraz İşlemleri
Marka Bülteninde yayınlanan benzer ya da aynı markalara itiraz veya gelebilecek itirazlara karşı görüş bildirimi yapılması
Türk Patent Enstitüsü tarafından Resmi Marka Bülteninde aylık olarak yayınlanan markalara, marka sahipleri; tescilli markalarına benzediği, markanın tanınmışlığından yararlanmaya çalışma gibi haksız sebepler ve eskiye dayalı kullanım hakları gerekçesiyle itiraz etme hakkına sahiptirler.
Türk Patent Enstitüsü’ne yapılan marka başvuruları 556 sayılı KHK’ye göre incelendikten sonra yayına çıkarılmakta, yayın süresinde itiraz gelmezse marka tescil edilmektedir.
Ser Belgelendirme Danışmanlık, hem müvekkillerinin marka başvurularına yukarıda bahsettiğimiz sebeplerden dolayı gelebilecek itirazlara karşı görüş bildirim dosyaları hazırlanması konusunda hem de müvekkillerinin markalarına tehlike olacak haksız başvuruları engellemek amacıyla itiraz işlemleri konusunda müvekkillerine hizmet vermektedir.
Türk Patent Marka Kurumu Kararlarına İtiraz
Türk Patent Enstitüsü tarafından verilen red veya kısmi red kararlarına kararın tebliğinden itibaren 2 ay için itiraz edilebilmektedir. Red kararlarının haksız olduğu düşünülen durumlarda Enstitü kararlarına itiraz edilebilmektedir. Türk Patent Enstitüsü gelen itirazı değerlendirerek vermiş olduğu red ya da kısmi red kararını tekrardan gözden geçirmekte, itirazı haklı bulması durumunda red kararını bozmaktadır.
Marka Tescil izleme İşlemleri
Türk Patent Enstitüsü’ne yapılan marka başvuruları 556 sayılı KHK’ye göre incelendikten sonra yayına çıkarılmakta, yayın süresinde itiraz gelmezse marka tescil edilmektedir. Türk Patent Marka Kurumu tescil ettiği markayı ya da tescilli markaya benzer olanları, haksız başvuruları, piyasada bulunan taklitçilere karşı aktif olarak koruyamamaktadır. Bu konuda görev marka sahibine düşmektedir.
Yapılan tüm başvurular aylık Marka Bültenleri’nde ilan edilmektedir. Türk Patent Marka Kurumu, başvuruları bültende yayınlayarak kamuya açmakta ve itiraz gelirse, gelen itirazları değerlendirerek tescile olumlu ya da olumsuz yönde karar vermektedir. Tescil kararı alınmış bir markanın iptal ettirilmesi ancak mahkeme kanalıyla gerçekleştirilmektedir.
Mahkeme süreci bilindiği gibi hem uzun hem de masraflı bir süreçtir. Bu sebeple marka bültenlerinin takibi ve yayın süresinde olan bir markaya itiraz edilip tescilin iptal ettirilmesi çok daha kolay olmaktadır.
Yayınlanan marka bülteninde her ay yaklaşık 10.000 marka ilan edilmektedir. Marka sahiplerinin her ayın bültenini tek tek incelemeleri ve benzerlik oluşturan markaları tespit etmeleri gerekmektedir. Bu hem zaman, daha da önemlisi profesyonellik gerektiren bir işlemdir.
Marka Tescil Devir İşlemleri
Devir veya kısmi devrin sicile kaydı için aşağıdaki belgelerin verilmesi zorunludur;
- Dilekçe
- Devre konu marka tescil numarası ile marka adının yer aldığı, kısmi devirler için devredilen mal veya hizmetlerin belirtildiği devir sözleşmesi ya da bu sözleşmenin veya mülkiyet değişikliğini gösteren kısmının aslına uygunluğunun noter tarafından tasdikli örneği,
- Devir işlemi ücretinin ödendiğini gösterir belge,
- Vekâletname.
Kısmi devir halinde, kısmi olarak devredilen mal ve/veya hizmetler için, kısmi devralan adına yeni bir marka dosyası oluşturularak devir kapsamı mal ve/veya hizmetleri içeren marka tescil belgesi yeni marka tescil numarası verilerek düzenlenir. Marka, yeni tescil numarası ile ilk tescil tarihi de belirtilerek sicile kaydedilir ve Gazetede yayımlanır.
Marka Tescil Adres Değişikliği İşlemi
Marka sahibinin adresinde bir değişiklik olursa, adres değişikliği Türk Patent Marka Kurumu’na bildirilmelidir. Bir firmanın birden fazla tescilli markası varsa, adres değişikliği tescilli markaların tamamında yapılmalıdır. Adres değişikliği işleminin şirketimiz vasıtasıyla yapılabilmesi için aşağıda belgeler gereklidir.
- Marka tescil belgesinin aslı
- Adres değişikliğini gösterir belge
- Vekâletname
Marka Tescil Ünvan Değişikliği İşlemi
Marka sahibinin unvanında bir değişiklik olursa, unvandaki değişiklik Türk Patent Marka Kurumu’na bildirilmelidir. Bir firmanın birden fazla tescilli markası varsa, unvan değişikliği tescilli markaların tamamında yapılmalıdır. Unvan değişikliği işleminin şirketimiz vasıtasıyla yapılabilmesi için aşağıda belgeler gereklidir.
- Marka tescil belgesinin aslı
- Unvan değişikliğini gösterir ticaret sicil gazetesi aslı
- Vekâletname
Marka Tescil Nev’i Değişikliği İşlemleri
Marka sahibi şirketlerin unvanında nevi değişikliği olursa, nevi değişikliği Türk Patent Marka Kurumu’na bildirilmelidir. Bir firmanın birden fazla tescilli markası varsa, nevi değişikliği tescilli markaların tamamında yapılmalıdır. Nevi değişikliği işleminin şirketimiz vasıtasıyla yapılabilmesi için aşağıda belgeler gereklidir.
- Marka tescil belgesi aslı
- Nev’i değişikliğini gösterir ticaret sicil gazetesi aslı
- Vekâletname
Marka Tescil Veraset & İntikal İşlemleri
Miras yolu ile intikal halinin sicile kaydı ve yayımlanması için aşağıdaki belgelerin verilmesi zorunludur;
- Talep dilekçesi
- Mirasçılık belgesi ya da atanmış mirasçı veya vasiyet alacaklısı olduğunu gösterir belge ya da bunların, aslına uygunluğunun ilgili mahkeme veya noter tarafından tasdikli örneği.
- Vekâletname