Patent Başvuru ve Tescil İşlemleri
Patent/Faydalı Model, sınırlı bir süre ve yer için üçüncü kişiler tarafından buluşun izinsiz olarak üretilmesini, satılmasını veya kullanılmasını engelleme yoluyla sahibine tanınan tekel haklarıdır. Patentlenebilirlik kriterleri yenilik, buluş basamağı ve sanayiye uygulanabilirliktir.
Yenilik, buluşun dünya çapında daha önce var olmaması yani tekniğin bilinen durumuna dahil olmaması anlamına gelir. Tekniğin bilinen durumu ise patent başvurusunun yapıldığı tarihten önce buluş konusunda dünyanın herhangi bir yerinde erişilebilir (yazılı veya sözlü tanıtım, kullanım vb. yolla açıklanan) her türlü bilgi anlamına gelmektedir.
Buluş Basamağı, buluşun, ilgili olduğu teknik alanda uzman bir kişi tarafından tekniğin bilinen durumundan kolaylıkla çıkarılamayacak nitelikte olması anlamına gelmektedir.
Sanayiye Uygulanabilirlik, buluşun sanayinin herhangi bir dalında üretilebilir, uygulanabilir veya kullanılabilir nitelikte olması (soyut ve fizik kurallarına aykırı olmaması) anlamına gelir.
Faydalı Model başvurularında, buluş basamağı kriteri aranmamaktadır. Yenilik ve sanayiye uygulanabilirlik kriterlerine sahip olması yeterlidir.
Her patent ya da faydalı model, sadece başvuru yapılan ülkede koruma sağlar. Başka ülkelerde de koruma isteniyorsa koruma istenen ülkelere de başvuru yapılması gerekmektedir.
Patent başvurusu yapmadan önce mutlaka buluşunuzu inceleyen patent ön araştırmasının yapılması gerekmektedir.
Eğer ön araştırma sonucuna göre buluşunuz tescil için gerekli kriterleri taşıyorsa patent başvurusu öncesinde tescil başvuru dosyasının doğru ve eksiksiz bir şekilde, yönetmeliğe uygun hazırlanması önem kazanmaktadır.
Patent Başvurusu için teknik dosya hazırlanırken gerekli olan aşamaları kısaca belirtmek gerekirse ana başlıklar şu şekilde olacaktır;
Buluşun Özeti
Buluşunuzun konusunu ve yaptığınız geliştirmelerin özet olarak açıklanacağı metindir.
Tarifname
Buluşun en detaylı haliyle açıklanmasıdır. Patent başvurusundaki bir önemli konu da buluşunuzun benzerleri varsa bunlarla arasındaki farklarının, diğer buluşlara göre avantajlarının ve yine varsa dezavantajlarının anlatılması, buluşunuzun hangi teknik problemi çözdüğünün, teknolojik açıdan getireceği yeniliklerinin açık bir şekilde yazılı olarak belirtilmesidir. Bu tarifnamenin teknik olarak konunun uzmanı tarafından hazırlanması gerekir.
Teknik Resim
Buluşunuza ait siyah-beyaz taslak resimler, detay parçalar ,varsa buluşunuzu oluşturan parçaların isimleri ve teknik resim üzerinde numaralandırılmasıdır.
İşlemler
Buluşunuzda korunması istediğiniz kısımların tek tek açıklanması, hangi kısımların kopyalanmasını istemiyorsunuz gibi detaylar bu kısım için önemlidir. Taklitlerin önlenebilmesi açısından bu tür bilgilerin patent başvurusu için oluşturulacak dosyanızda yer alması gereklidir.
Evraklar
Patent basvurusu için resmi kurumların talep ettiği diğer evrakların tamamlanmasıdır. Bu evrakları da başvuru yapan firma ya da şahsın bilgileri, buluş sahibine ait bilgiler, vekaletname olarak belirtebiliriz.
Buluşa konu olan içeriğe ait tescil dosyanız hazırlandıktan sonra patent başvurusunu resmi kurumlara iletme aşamasına gelmiş olacaksınız.
Patent Başvurusu Nereye Yapılır?
Buluşun tescili için Türkiye de Türk Patent Enstitüsü (TPE) tek yetkili kurumdur. Türkiye dışında farklı ülkelerde de buluşun korunabilmesi için Uluslararası başvuru yapılması gerekir.
Uluslararası koruma için yapılacak başvurularda Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı ( WİPO ) aracılığı ile işlemler yürütülmektedir.
Patent Başvurusu için gerekli tüm belgeler tamamlandıktan sonra resmi kurum olan Türk Patent Enstitüsüne başvurunuz gerçekleştirilir Bu aşamadan sonra tescil süreciniz başlamış olacaktır.
Faydalı Model Başvurusu ve Tescili
Türk Patent ve Marka Kurumu; Patentler, faydalı modeller, markalar, coğrafi işaretler, geleneksel ürün adları, tasarımlar ile entegre devre topoğrafyalarının ilgili mevzuat hükümleri uyarınca tescilini ve bu hakların korunması ile ilgili işlemleri yapmaktadır. Ayrıca sınai mülkiyet alanında Avrupa Birliği, uluslararası kuruluşlar ve yabancı ülkelerle ilişkileri yürütmekte, uluslararası başvuru ve tescil süreçlerine yönelik işbirliğinde bulunmaktadır.
Patent ve Faydalı Model Arasındaki Farklar Nelerdir?
Faydalı modeller için buluş basamağı kriteri aranmamaktadır. Ayrıca, bu usuller sonucu elde edilen ürünler ve kimyasal maddelere faydalı model koruması sağlanmamaktadır.
Yenilik mutlak olmalıdır. Tekniğin bilinen durumuna dahil olmayan buluş yenidir. Bir başka deyişle buluş, dünyada herkesin ulaşabileceği şekilde yazılı, sözlü veya bir başka yolla açıklanmamış ya da kullanılmamış olmalıdır.
Bir buluşun buluş basamağını içermesi, buluşun ilgili olduğu teknik anlamda uzman bir kişi tarafından, tekniğin bilinen durumundan ‘açık bir şekilde’ çıkartılamayacak nitelikte olmasıdır.
Sanayiye uygulanabilirlik, buluşun tümüyle kuramsal olmak yerine pratiğe uygulanabilir özellik taşıması demektir.
Faydalı model belgesi alma sürecinin daha az maliyetle ve daha kısa sürede gerçekleşmesi başvuru sahibinin lehinedir. Ayrıca, araştırma ve inceleme işlemlerinin olmaması süreci daha da kolaylaştırmaktadır.
Faydalı Model Başvurusu Tescili İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Başvuru dilekçesi
Buluş konusunu açıklayan tarifname
Korunması istenilen buluşun yeni olduğu iddia edilen teknik özellikleri kapsayan istem veya istemler
Tarifnamede, istem veya istemlerde atıf yapılan teknik resimler
Özet
Başvuru ücretinin ödendiğini gösterir belge
Faydalı Model Başvurusu Tescili
Faydalı Model Başvurusu Tescili İşlemleri
Faydalı Model başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılmaktadır.
Faydalı Model başvurusu yapılabilmesi için buluşu anlatan tarifname ve istemlerin hazırlanarak Türk Patent ve Marka Kurumu’na sunulması gerekmektedir. Faydalı Model başvurusunun tescillenebilmesi için “tarifnamenin” buluşu en iyi şekilde anlatması ve buluşun koruma kapsamını belirleyen istemlerin de buluşun yenilikçi kısmını ön plana çıkaracak şekilde profesyonelce ayarlanması gerekmektedir.
Faydalı Model Belgesinin verilebilmesi için aranan şartlar daha azdır. Patentten farklı olarak Faydalı Model başvurularında tekniğin bilinen durumu aşması şartı aranmayacaktır. Yenilik ve sanayiye uygulanabilirlik kıstasları aransa da, uygulamada patent belgesi verilmesi için en önemli ve uzun süren kriter “tekniğin bilinen durumunun araştırılması” olması sebebiyle patent belgesinin alınması uzun sürmekte ve bu sebeple faydalı model başvuruları daha fazla tercih edilmektedir.
Yaklaşık olarak 8-12 ay arasında başvurular sonuçlanır. Faydalı Model koruma süresi 10 yıldır ve bu sürenin uzatılması mümkün değildir.
Faydalı Model Başvurusu Tescili İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Başvuru dilekçesi
Buluş konusunu açıklayan tarifname
Korunması istenilen buluşun yeni olduğu iddia edilen teknik özellikleri kapsayan istem veya istemler
Tarifnamede, istem veya istemlerde atıf yapılan teknik resimler
Özet
Başvuru ücretinin ödendiğini gösterir belge
Faydalı Model Tescil Hizmetlerimiz
Faydalı Model başvurusu ve tescili
Faydalı Model başvurusuna itiraz
Faydalı Model yenileme ve devir işlemleri
Faydalı Model adres ve ünvan değişikliği
Faydalı Model hakları ihlalinin takip edilmesi
Faydalı Model rehini, lisansı ve haczi
Faydalı Model hakları tecavüzünde ihtiyati tedbir, baskın ve el koyma işlemleri